Poczucie własnej skuteczności (ogólne i specyficzne) i cechy Wielkiej Piątki a efektywność treningu do roli przedsiębiorcy
Magdalena Kaczmarek
Abstract
Celem badań była analiza skuteczności cyklu kursów przedsiębiorczości, prowadzonych w oparciu o metodykę kształcenia zaproponowaną przez Ostwerwaldera i Pigneura (2012) oraz analiza predyktorów tej skuteczności z obszaru różnic indywidualnych. Wzięto pod uwagę takie zmienne jak poczucie skuteczności – tak zgeneralizowane jak i odnoszące się do działań przedsiębiorcy - oraz cechy osobowości w ujęciu Wielkiej Piątki. Analizy zostały poprzedzone przeglądem literatury dotyczącym badań nad efektywnością edukacji w zakresie przedsiębiorczości. W badaniu podłużnym analizowano dane zebrane od 124 osób. Sformułowano szereg hipotez, z których większość uzyskała potwierdzenie. Uczestnicy kursów różnili się tendencjami osobowościowymi od swoich rówieśników, a kurs okazał się skuteczny zwiększając zarówno wiedzę o przedsiębiorczości, motywację do prowadzenia firmy oraz przedsiębiorcze poczucie skuteczności. Ta ostatnia miara uznana przez nas za element kapitału osobistego okazała się także najistotniejszym predyktorem poszczególnych miar skuteczności kursu.Author | |||||
Journal series | Studia Psychologiczne (eng. Psychological Studies), ISSN 0081-685X, (B 10 pkt) | ||||
Issue year | 2014 | ||||
Vol | 52 | ||||
No | 4 | ||||
Pages | 42-50 | ||||
Publication size in sheets | 0.5 | ||||
Keywords in Polish | przedsiębiorczość, poczucie skuteczności, Wielka Piątka, edukacja do przedsiębiorczości | ||||
DOI | DOI:10.2478/V10167-010-0098-9 | ||||
URL | http://studiapsychologiczne.pl/abstracted.php?level=5&ICID=1155406 | ||||
Language | pl polski | ||||
File |
| ||||
Additional file |
| ||||
Score (nominal) | 10 | ||||
Citation count* | |||||
Additional fields | |||||
Dorobek Naukowy - Preview URL | http://dn.swps.edu.pl/Podglad.aspx?WpisID=16806 | ||||
Dorobek Naukowy - Approve URL | http://dn.swps.edu.pl/Biuro/ZatwierdzanieWpisu.aspx?WpisID=16806 |
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back