Co jedzą "ci inni"? Wątki kulinarne stereotypowych przekonań na temat imigrantów we wczesnym kinie amerykańskim
Aleksandra Drzał-Sierocka
Abstract
Wczesne amerykańskie kino (na użytek niniejszego tekstu rozumiane jako kino sprzed 1905 roku) stanowi fascynujące pole badań na temat szeroko rozumianej zbiorowej świadomości. W specyficznym społeczno-historycznym kontekście, naznaczonym kolejnymi falami imigracji stanowiło (przynajmniej potencjalnie) jedno z narzędzi akulturacji imigrantów oraz pełniło funkcję kulturotwórczą w zakresie kreowania wyobrażeń na temat "obcego" pretendującego do "bycia Amerykaninem). Celem artykułu będzie analiza wybranych wczesnych filmów amerykańskich, w których pojawiły się stereotypowe przekonania na temat kulinarnych upodobań mniejszości narodowych lub innego rodzaju sugestie dotyczące kulinarnych "kontekstów" funkcjonowania imigrantów na przykładzie imigrantów z Chin, Irlandii oraz Niemiec. We wszystkich przpadkach pokażę, w jaki sposób filmowe obrazy korespondowały z innymi przekazami kultury popularnej, w których także znajdowały odzwierciedlenie stereotypowe przekonania na temat imigrantów.Author | |||||||||
Pages | 479-485 | ||||||||
Publication size in sheets | 0.5 | ||||||||
Book | Żychlińska Justyna, Głowacka-Penczyńska Anetta (eds.): Apetyt na jedzenie. Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów, 2018, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, ISBN 9788380182103, 515 p. | ||||||||
Keywords in Polish | stereotyp, imigranci, kino amerykańskie, kino nieme | ||||||||
Language | pl polski | ||||||||
File |
| ||||||||
Score (nominal) | 5 | ||||||||
Score source | publisherList | ||||||||
Citation count* |
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back