Cultural Moderation of Unconscious Hedonic Responses to Food

Wataru Sato , Krystyna Rymarczyk , Kazusa Minemoto , Jakub Wojciechowski , Sylwia Hyniewska

Abstract

Previous psychological studies have shown that images of food elicit hedonic responses, either consciously or unconsciously, and that participants’ cultural experiences moderate conscious hedonic ratings of food. However, whether cultural factors moderate unconscious hedonic responses to food remains unknown. We investigated this issue in Polish and Japanese participants using the subliminal aective priming paradigm. Images of international fast food and domestic Japanese food were presented subliminally as prime stimuli. Participants rated their preferences for the subsequently presented target ideographs. Participants also rated their preferences for supraliminally presented food images. In the subliminal rating task, Polish participants showed higher preference ratings for fast food primes than for Japanese food primes, whereas Japanese participants showed comparable preference ratings across these two conditions. In the supraliminal rating task, both Polish and Japanese participants reported comparable preferences for fast and Japanese food stimuli. These results suggest that cultural experiences moderate unconscious hedonic responses to food, which may not be detected based on explicit ratings.
Autor Wataru Sato
Wataru Sato
-
, Krystyna Rymarczyk (Wydział Psychologii)
Krystyna Rymarczyk
- Wydział Psychologii
, Kazusa Minemoto
Kazusa Minemoto
-
, Jakub Wojciechowski
Jakub Wojciechowski
-
, Sylwia Hyniewska
Sylwia Hyniewska
-
Tytuł czasopisma/seriiNutrients, ISSN 2072-6643, (N/A 140 pkt)
Rok wydania2019
Tom11
Paginacja1-9
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Numer artykułu2832
Słowa kluczowe w języku angielskimcross-cultural experiment; food; subliminal affective priming; Japanese food; Poland; unconscious emotional response
Klasyfikacja ASJC1106 Food Science
DOIDOI:10.3390/nu11112832
URL www.mdpi.com/journal/nutrients
Języken angielski
Plik
Cultural Moderation_Nutrients2019_K.Rymarczyk.pdf 796.31 KB
Oswiadczenie_K.Rymarczyk_Cultural_2019.pdf 794.42 KB
Punktacja (całkowita)140
Żródło punktacjijournalList
Wskaźniki publikacji Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2016 = 1.392; Impact Factor WoS: 2018 = 4.171 (2) - 2018=4.813 (5)
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?